Friday, February 16, 2007

Lånekassen kutter sttte til mastergrader i Spania - igjen!

Merkantile mastergrader i Spania
Fra 1.1.2007 har NOKUT fastslått å kutte støtte til en rekke merkantile skoler i Spania.
NOKUTs krav for godkjenning er at både utdanningsinstitusjonen og graden skal ha godkjenning hos sitt lands utdanningsmyndighet.

For å få støtte til master i Spania er det en forutsetning at du kommer inn på en Master Titulo Oficial fordi dette er en offentlig godkjent grad. Master Titulo Propio er ikke offentlig godkjent og ikke støtteberettiget.

I Spania er situasjonen slik at Ministerio de Educación y Cencia (MEC) gir godkjennelse til private utdanningsinstitusjonen, og at disse får godkjenning til å utstette egne grader ’Master Titulo Propio’. MECs godkjenning til institusjonen hvert program og kvalifiserer derfor ikke til å være godkjent i Norge.

Jeg har full forståelse av at vi stiller krav til utenlandsk utdanning, men nå har dette faktisk ført til at skoler som er rangert som verdens beste ikke lenger er gode nok for nordmenn.
Dette er institusjoner som har spesialisert seg på merkantile mastergrader og er akkreditert EQUIS. EQUIS er den ledende akkrediteringsinstitusjonen for merkantilutdanning i Europa. Retningslinjer for akkreditering vedligger (vedlegg 1.).

Rangering The Economist’06 Financial Times’07
IESE 1 16
IE – Instituto Empresa 16 11
ESADE Business School 35 24
EADA 100 100

Alle de nevnte institusjonene er akkreditert EQUIS og AMBA (AMBA – akkreditering for MBA programmer). Felles for de er også at de ikke lenger er godkjent for støtte av lånekassen pga NOKUTs bestemmelser.

Dersom en nordmann ønsker å studere en merkantil master i Spania fører dette kuttet til at norske studenter ender opp på mindre spesialiserte skoler og vil komme hjem med en dårligere utdanning.

Jeg håper med dette å starte en diskusjon om godkjenning av merkantil utdanning og ønsker å dra inn en fagforening som Siviløkonomene inn i kvalitetssikring og godkjenning av merkantil utdanning.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home